onsdag 9 november 2011

De kom flygande från Dresden...tredje avdelningen

Ateljé Living Room

Jerry Linder

www.AkterKastellet.jerrylinder.se

Mobil: 46 0707 534 539


Konrad och Annas morfars far var mjölkbaron

Anna och Aron fick en dotter som flyttade till Dresden, en stad i östra Tyskland som blivit jämnad med marken två gånger. Sista gången var under Andra Världskriget.

Det var Tyskarna som började bomba städer. Något sådant hade aldrig hänt förut.

För att hejda Tyskarna måste Engelsmän och Amerikanare göra likadant. Först bombade man industrier, men allt som kriget fortfor började man bomba städers kärnor för att förhindra att fienden skulle fortsätta med sitt aggresiva beteende. När kriget var så gott som slut kunde man inte hejda sig, därför bombade man systematiskt stadskärnan, och framför allt järnvägen; först England, sedan USA. Då var Amoralen sedan en tid död och begraven hemma i Sverige på sin fosterjord. Enligt sägen lär han ligga på Vårdinge kyrkogård, men det har vi inga belägg för.

Hans förmodade far är inte begrav där, däremot finns ett litet Mosuleum där dennes dotter och hennes man, Fredrik Benzinger ligger begravda.

Andra som är begravda på Vårdinge kyrkogård, är Södertäljepojken och handlaren Olle Ströms föräldrar, som dog i spanska sjukan 1918. Om Olle som var uppväxt i Södertälje, men född i Mölnbo där hans pappa var slaktare och hade sin bod där ordföranden i hembygdsföreningen bor idag. Om Olle, som hade en butik där han sålde jakt- och fiskeredskap, skall vi berätta en annan gång.

Nu handlar det om Konrad och Anna. Tvillingar är de, och god utbildning har de. Konrad är landskapsarkitekt och hans syster Anna är planarkitekt. En stadsarkitekt vi känner från Stockholms historia är Sven Hedins pappa.

Som rubriken säger kom de en dag flygande till Siljansnäs flygfält för att träffa sin halvbror Unge herr Urban, som leder ÖkneboHäradsteater, men där kallar han sig Urban Häradsteater. Ubbe, som han också kallas, är gift med en färgad flicka som på långt håll stammar från Kunta Kinte som vi känner från romanen med samma namn.
Hon heter DonnaSolàKinte, och är en hyllad sångerska.

UngeherrUrban kommer med ett enmotoriskt flygplan från Vängsö flygfält utanför Gnesta. De har aldrig träffats förr, och nu har de ett gemensamt uppdrag i Tällberg.
De skall redogöra för ett nytt sätt att sprida kunskaper om hembygden.

Tanken är den att digitala medel skall öka lusten att lära; om kunskapen ges i form av spel, som är så populära bland ungdomen. Istället för alla dessa hårda krigsspel kan man skapa spännande sociala spel som är relaterade till hembygden.

Det finns en gård i Kullsbjörken i Tällberg som är till salu. Där finns tre hus, två tvåvåningshus och ett lite som ett torp. Där finns också en gammal lada med två spilltor, och en del hagmark. Läget är extremt vackert med utsikt över Siljan bort mot Vikarbyn.

Man har för avsikt att starta en utbildning för utbildare. Sedan skall de åka hem och sprida sina kunskaper i alla län. Går det som man tänkt kan vi svenskar också sälja ut kunskaper om vår författning, alltså byrokrati och krångel, som man brukar säga.

Just nu friger sig unga människor över hela världen, och det är demokrati de vill ha; det är just det vi har en 200-årig erfarenhet av. Dock finns det tecken som tyder på att ett land med god standard ständigt vill ha mer. Vår gamle och kloke statsminister, Tage Erlander menade 1968, efter valet, att nu hade sossarna givit folket så mycket att de blivit bortskämda. Men det ekonomiska läget i Europa kommer nog att rätta till detta. Det gäller att lägga skattepengarna på rätt projekt, och utbildning är aldrig fel.

Om det utvecklas så att en högskola grundas i Kullsbjörken är omöjligt att sia om idag, men det finns tre personer som härstammar från Karl den Stores farfar Karl Martell, som är utvalda att verka för en sådan i alla fall. Det där med Martell skall vi ta upp vid ett annat tillfälle, jag vill bara nämna att vi då är nere på
700-talet, då frankerna motade tillbaka muslimerna till Spannien.

När alla papper är klara kommer Tvillingarna att bosätta sig i Vårdinge tills vidare, men först har vi dem ombord på vårt fartyg: BriggenTageDanielssonsHjärta som har varit inne i Medelhavet på sin färd mot Dahomey på Slavkusten i Västafrika. Idag heter landet Benin, men det var där jazzen föddes. Allt detta spelas upp på
ÖkneboHäradsteater vad det lider...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar